FORUM
05. Rujan 2010, 05:37:52 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
Anketa
Pitanje: Čita li itko ovo što ja pišem
Ne, dosadan si - 1 (16.7%)
Čitam, al' preko one stvari - 1 (16.7%)
Čitam, al' je sranje - 0 (0%)
Ne čitam, nepismen sam,samo gledam slike - 0 (0%)
Ja čitam (Bravo ja) - 4 (66.7%)
Ukupno Glasova: 6

Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Druže Tito mi ti putujemooooooooooo  (Posjeta: 181 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
forgas
Aktivni korisnik
*

« : 28. Lipanj 2010, 13:24:01 »

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao pravog Titivog pijonira, drugarica-učiteljica povela je mene i ostatak razreda na exskurziju stazama Revolucije i druga Tita da bolje upoznamo našu tadašnju domovinu, te njene narode i narodnosti.
Ponovni obilazak istih staza dugo sam planirao i napokon krenija 25.06.
Pratnja su mi trebali bit brat i kum na TA koji su obojica su u zadnji sekund otkazali, al mi se neočekivano pridružija drug Banjan i njegova Snježa na, naravno, TA. Vrmenska prognoza to jutro je bila odlična za oba planirana dana putovanja.
Pogrešno naravno.

Krenuli smo iz Splita preko Knina i Strmce na prvi cilj putovanja:
Drvar

Obišli smo Titovu špilju iz koje je drug Tito zapovjedao partizanima, a koja je vrlo vlažna, te je drug Tito uvatija reumu i zbog toga je ostatak života proveja na Brijunima pipkajući konobarice.
Pričaila nam naša drugarica-učiteljica kad su švabe sa neba zapucale po Titu na njega se, da ga zaštiti, bacija njegov pas Rex koji je ironijom sudbine bija njemački ovčar.  Danas kad sitim se svog pasa oko božića kad pucaju petarde, ova priča mi zvuči nekako nategnuto.

Di ste Švabe mamicu vam nacističku.

Titov voz u selu Ostrelj

Sljedeća postaja bio je Bihać. Dok je ostatak društva cugao i jeo tulumbe i hurmašice ja sam tražio muzej prvog zasjedanja ANOJ-a.
Našo top

Hej, hej kdor ne skače ta ni Slovenc, hej, hej, ni Primorec niti Gorenjc,
hej, hej niti Štajerc niti Dolenjc, kdor ne skače ni Slovenc.

A možda je Bosanac

Nakon Bihaća, krenuli smo uz Unu preko Bosanskog Novog na Kozaru, ali zbog neumjerenosti u jelu i piću preskočili smo Kozaru i produžili za Banja Luku gdje nas je dočekao Igor i pronaša nam smještaj. Dok smo se raspremili počela je kiša i ostavila nas u hotelskom baru.

« Zadnja izmjena: 28. Lipanj 2010, 21:11:22 forgas » Evidentirano
forgas
Aktivni korisnik
*

« Odgovor #1 : 28. Lipanj 2010, 13:27:36 »

U jutro nas Igor i njegova vesela ekipa vodi kroz predivni kanjon Vrbasa do Jajca.  Trebali smo sa njima popet se na Vlašić.  Dok smo došli do Jajca tmurni oblaci nadviše se nad nama i ja odustajem od potrage za Muzejem AVNOJ-a 2. Dobri su i slapovi.

Vodenice na Plivi.

Svi na pivi.

Nakon cuge Igor i ekipa nastavljaju do Vlašića, a ja uz laganu kišu krećem prema Jablanici. Kiša počinje padat sve jače, a mi bez kišnih odjela. Negdje prije Prozora, na vrhu prjevoja temperatura se spustila na 10C počinje puvat sve jači  vitar, a moja ljetna jaketica i Daniline artice propuštaju na sve strane.
 Pomislih, ako Prozor noćas mora pasti - ja ne moram!
Zaustavljamo se u odmorištu Ramska kuća, a kuharica i konobar puštaju nas u kuhinju da se ogrijemo i osušimo kraj vatre, te okrjepimo uz vrhunski burek ispod  saća. Ovim putem im još jednom zahvaljujem što su nas primili tako promrzle i okisle  kao da smo im rod rođeni.

Pregledavajuć poruke na mobitelu saznajem da jedan iz Igorovre ekipe imao udes  sa motorom. Kako sam ja krenija ranije, sa njima je osta Banjan, pa smo se pogubili putem.
Kad je kiša malo popustila, oboružani kesama za smeće u cipelama i ispod jakete nastavljamo prema Jablanici u potrazi za Banjanom.

U Jablanicu dolazimo sretni ko tifusari u bolnici jer su se oblaci napokon smilovali i zaustavili curenje. Tražimo most preko Nertve gdje je drug Richard Burton uz pomoć svog diverzanta druga Yul Brynner, zajeba četnike na čelu sa Orson Wellesom i švabe, nesićam se koje njih vodija, vjerojatno Relja Bašić.
Nije ni bitno jer ionako ga je pokosija Bata Živojinović svojim mitraljezom.

Nakon Mosta kroz kanjon Neretve pičimo preko Mostara i Metkovića za Drvenik, gdje se teška srca rastajemo sa drugovima Banjanom  i Snježom.  U vjeri da nas čeka kupanjac i sunčanje, ukrcajemo se na trajekt za Hvar „naš najsunčanij otok“ 

Suton nad Hvarom.

Evidentirano
forgas
Aktivni korisnik
*

« Odgovor #2 : 28. Lipanj 2010, 13:31:30 »

Kažu da Hvar ima 300 sunčani dana godišnje.
Aj pogodite koji je mene dopao.

Cili dan proveli u restoranu Gego.
Gledao kako švabe tuku engleze.
E, da je englezima na klupi bija Tito, a ne onaj fašist Capello,  zgazija bi švabe ka panta pitu.
Kući stiga u 22 h.

Ukupno smo napravili 800-tinjak kilometera. Na ovom putu vidija sam uglavnom ono što sam i očekivao: prekrasnu prirodu, puno lipih cesta kroz kanjone i preko planina, i što je meni osobno najvažnije, gostoljubive i srdačne ljude. 
Bosanci su zakon!

Zbog žurbe i lošeg vremena nažalost propustija sam neke stvari koje sam planira (Vlašić, Počitelj, Mostar), al' sad se imam zašto vratit. 
Bilo mi je stvarno lipo, čak i kad sa bija mokar i štufan. Guštali smo ja i Danila cilin putem i jedva čekam ponovno na put, al' isto kad je trajekt  uša u splitsku luku došlo mi je zapivat Leonardo Di Caprio I Kate Winslet na Titaniku::

Kad bi se moga rodit, na bilo kojem mistu
Opet bi bira tebe, i ovu ljubav istu
I ove uspomene, i tvoju dušu čistu
More, dalmaciju i pismu splitsku

Što ću kad sam patriota.

Pozdrav drugovi.

Evidentirano
Breza
Aktivni korisnik
*

« Odgovor #3 : 29. Lipanj 2010, 09:47:47 »

Za sve dosad objavljeno apsolutno palac gore,
Svaka čast, samo naprijed.
Evidentirano

CRO-MOTOFUMI GOOOOO !!!!
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP FORUM | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!